Društvo ljubiteljev jaslic

Novice

Velika noč 2024

Beseda, ki je za nas postala vse, naš Gospod, pravim, Jezus Kristus, se
bliža k nam. Obljubil je bil, da bo zmeraj ostal z nami, zato kliče: Jaz
sem z vami vse dni do konca sveta. On je hkrati pastir, veliki duhovnik,
pot in vrata, in vse to hoče biti za nas tudi ob tem slavju. Bliža se
slovesnost, ki po apostolu kliče: Naše velikonočno jagnje, Kristus, je
bilo darovano. To slavje smo čakali. Prosečega psalmista je Bog
razsvetlil, da je vzkliknil: Navdal me boš z veseljem ob rešitvi. Nad
odstranitvijo zla se je treba veseliti, to je res treba slaviti. Da boš
dosegel to dobrino, si prizadevaj za pošteno življenje, vztrajaj v
premišljevanju božjih reči, trudi se za mir srca v svetem strahu pred
Bogom.
(Iz Velikonočnih pisem sv. Atanazija, škofa)

Ves uspeh je Jezus dosegel z resnico in dobroto. Ko je vstal od mrtvih
ni delal hrupa, nikogar ni prepričeval, nikomur ni grozil ali se
maščeval. Pilatu in vsem oblastnikom je še naprej puščal oblast. Do
zmage ni prišel z orožjem ali nasiljem. Za rešitev sveta tudi danes
potrebujemo vero, resnico, zvestobo, razdajanje, dobroto, spoštovanje.
Po tej poti je Jezus zmagala in tudi nas vabi na to pot, ki nas vodi k
zmagi nad grehom in odpira vrata v večno življenje.

Blagoslovljeno veliko noč želim.
Felix Aleluja!

p. Robert Bahčič
predsednik DLJSLO

SIMPOZIJ OB 800. LETNICI PRVIH JASLIC SV. FRANČIŠKA

V letu 2023 mineva 800 let (1223-2023), odkar je sveti Frančišek Asiški pripravil posebno praznovanje Jezusovega rojstva v votlini Greccio, južno od Assisija. Prav to njegovo dejanje je pripomoglo k tradiciji širjenja jaslic iz Italije po vsem svetu. “Sv. Frančišek je s preprostostjo tega znamenja opravil ogromno dejanje evangelizacije. Z druge strani sam kraj nastanka prvih jaslic izraža in vzbuja ta čustva. Greccio je postal zatočišče za dušo, ki se skrije na skalo, da bi se pustila oviti v tišino.” Je o pomenu jaslic sv. Frančiška Asiškega v apostolskem pismu leta 2019 zapisal papež Frančišek.

Jaslice nam omogočijo, da vidimo, da se dotaknemo tega edinstvenega in izrednega dogodka, ki je spremenil tek zgodovine in iz katerega je razvrščeno tudi štetje let pred Kristusovim rojstvom in po njem. Skozi zgodovino so se številni avtorji na različne načine dotaknili tega edinstvenega trenutka, nastale so umetnine, ki nas navdušujejo in obenem presenečajo. Kako vznemirljivo je poznati, primerjati čudovita dela, v katera so avtorji vložili toliko ljubezni.

Jaslice so čudovito znamenje Božje ljubezni, ki že 800 let navdušujejo umetnike, ki poustvarjajo čarobnost Svetega večera. Simpozij, ki smo ga pripravili ob 800-letnici jaslic nam je prinesel nova znanja, osvežil vedenja ter okrepil veselje do jaslic.

Simpozij smo pripravili mesec dni pred Svetim večerom, v dogodek so nas uvedli mladi pevci in pevke otroškega zborčka Spominčice z Brezij. V nadaljevanju so številne udeležence simpozija pozdravili predsednik Društva ljubiteljev jaslic Slovenije, dr. p. Robert Bahčič, apostolski nuncij v Sloveniji nj. eksc. msgr. dr. Jean-Marie Speich ter podžupan Občine Radovljica g. Miran Rems.
Nuncij g. Jean-Marie Speich se je med drugim zahvalil p. Robertu Bahčiču za povabilo in pobudo, da pripravi simpozij ob 800-letnici jaslic sv. Frančiška Asiškega. V nadaljevanju je primerjal dva svetnika in njun diakonat, sv. Štefana in sv. Frančiška Asiškega.
Po ogledu kratkega filma o Grecciu so sledila predavanja, prvega je pripravil podpredsednik Mednarodnega združenja jasličarjev, g. Pier Luigi Bombelli, iz Bergama v Italiji. S pomočjo številnih fotografij jaslic smo se sprehodili skozi pestro zgodovino jasličarstva.
V nadaljevanju je sledilo predavanje dr. p. Roberta Bahčiča z naslovom Frančišek Asiški – Alter Christus – drugi Kristus. Z nekaj primeri iz Frančiškovega življenja je pokazal v čem je bila podrobnost med Frančiškom in Jezusom Kristusom in zakaj je sveti Frančišek dobil naziv Alter Christus – drugi Kristus. “Frančišek je iz Greccia naredil novi Betlehem. … Betlehem in Greccio sta dve nerazdružljivi imeni, vsako leto v božičnih spominih. Ker če se je skrivnost božjega učlovečenja Odrešenika sveta zgodila v Betlehemu, se je v Grecciu, s pobožnostjo svetega Frančiška Asiškega, začela njegova mistična podoživitev v povsem novi obliki.” Je med drugim v predavanju dejal p. Robert Bahčič.

Po krajšem odmoru je prisotne pozdravil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. Med drugim je dejal, da moramo tudi mi biti tisti, ki rečemo ‘zgodi se tvoja volja’. “Želim, da bi se Božič dogajal vsak dan, da se Bog vsak dan rojeva za nas.”
V nadaljevanju je povezovalec simpozija, g. Nejc Poljanec, prebral povzetke štirih predavanj: – P. Cesare Vaiani: Videti in verovati: Frančišek Asiški in evharistija – Giuseppe Cassio: »Z očmi telesa« – Greccio in prenovljena podoba božiča – P. Alessio Mecella: Božič v Grecciu med identiteto in evangelizacijo – P. Juri Leoni: O izvoru prisotnosti vola in osla v upodobitvi jaslic

Simpozij smo zaključili s predavanjem dr. Damirja Globočnika, z naslovom “Jaslični motivi v opusu Leopolda Layerja in Layerjeve slikarske delavnice”. Slikar Leopold Layer, avtor milostne podobe Marije Pomagaj, je med drugim tudi avtor številni jasličnih motivov, slik, ki jih srečamo v cerkvah na Slovenskem.
Ob koncu simpozija se je direktorica Romarskega urada Brezje, Andreja Eržen Firšt, p. Robertu Bahčiču zahvalila za njegovo požrtvovalno delo pri organizaciji in pripravi simpozija.

Slovesno obeležitev 800. letnice jaslic sv. Frančiška Asiškega smo zaključili z blagoslovom razstave o zgodovini jaslic v parku.

Ob jubileju smo izdali knjigo z naslovom Greccio 1223-2023, ob 800. letnici jaslic sv. Frančiška Asiškega. V njej so zbrana vsa predavanja s simpozija, obogatena s fotografijami fotografa Janeza Kotarja. Na voljo je v Romarskem uradu Brezje.

Pripravila: AEF


Popolni odpustek ob 800. obletnici »božiča v Grecciu«, ki ga je obhajal sv. Frančišek Asiški

Simpozij ob 800-letnici jaslic sv. Frančiška Asiškega

Letos obhajamo 800-letnico prvih jaslic, ki jih je v votlini Greccio leta 1223 postavil sveti Frančišek Asiški. Ob tem pomembnem jubileju bo v soboto, 25. novembra 2023, v dvorani nad zakristijo bazilike Marije Pomagaj potekal simpozij z mednarodno udeležbo.

Votlina Greccio

V letu 2023 mineva 800 let (1223-2023), odkar je sveti Frančišek Asiški pripravil posebno praznovanje Jezusovega rojstva v Grecciu pri Rietiju. Prav to njegovo dejanje je pripomoglo k tradiciji širjenja jaslic iz Italije po vsem svetu.

Papež Frančišek je v Apostolskem pismu o pomenu jaslic ‘Admirabile signum’, ki ga je v Grecciu podpisal 1. decembra 2019. med drugim zapisal: “A pojdimo takoj k izviru jaslic, kakor ga razumemo mi. V duhu se odpravimo v Greccio, v Rietski dolini, kjer se je sv. Frančišek ustavil, ko se je verjetno vračal iz Rima, kjer je 29. novembra 1223 od papeža Honorija III. dobil potrdilo svojega Vodila. Po njegovem potovanju v Sveto deželo so ga te votline na poseben način spominjale na Betlehemsko pokrajino. Možno je tudi, da so se Ubožca v Rimu dotaknili mozaiki v Sveti Mariji Veliki, ki predstavljajo Jezusovo rojstvo, prav na mestu, kjer so se po starodavnem izročilu hranile deske jaslic.” Frančiškanski viri podrobno pripovedujejo, kaj se je zgodilo v Grecciu, najbolj natančno je Božični večer in Frančiškovo praznovanje Jezusovega rojstva opisal prvi življenjepisec sv. Frančiška Asiškega, Tomaž Čelanski.

Simpozij ob 800-letnici jaslic sv. Frančiška Asiškega bo v soboto, 25. novembra, potekal v dvorani nad zakristijo bazilike Marije Pomagaj. Pričetek ob 10. uri, z nagovori predsednika Društva ljubiteljev jaslic Slovenije, p. Roberta Bahčiča, apostolskega nuncija v R Sloveniji, nj. eksc. msgr. dr. Jeana-Marie Speicha ter župana Občine Radovljice, g. Cirila Globočnika. Sledila bodo predavanja ter ob zaključku blagoslov razstave v parku. Razstavo bo blagoslovil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.

Vljudno vabljeni!

Jubilejni logotip ob 800 letnici prvih jaslic

V letu 2023 mineva 800 let (1223-2023), odkar je sveti Frančišek Asiški
pripravil posebno praznovanje Jezusovega rojstva v Grecciu pri Rietiju.
Prav to njegovo dejanje je pripomoglo k tradiciji širjenja jaslic iz
Italije po vsem svetu. Za to obletnico je predsedstvo mednarodne
jasličarske zveze (Universalis Foederatio Praesepistica
https://www.unfoeprae.org/) pripravilo poseben logo. Zapisali so, da si
želijo, ta bi to jubilejno leto bilo za vse prijatelje jaslic pomembno
leto. Vse vabijo, da ta jubilejni logo razširijo med vse ljubitelje
jaslic. Logo naj se uporablja vse do praznika Svetih treh kraljev leta
2024. Naj bo vsak prijatelj jaslic podoben sv. Frančišku in dela to, kar
je storil on pred 800 leti v Grecciu.
Zelo si želimo, so zapisali, da bi leto 2023 za vse nas postalo posebno
leto, ki bo ostalo zapisano v zgodovino. Ta logo naj virtualno zaobjame
vse prijatelje jaslic po vsem svetu. Zgledujmo se po sv. Frančišku, ki
je s preprostostjo, ponižnostjo in krotkostjo želel preko jaslicah vsem
prinesti mir.

31. maja 1952 so predstavniki sedmih jasličnih združenj v Barceloni
ustanovili mednarodno združenje pod imenom UN-FOE-PRAE (Universalis
Foederatio Praesepistica), ki je združilo jasličarska društva z vsega
sveta z edinim namenom ohranjanja in promocije jasličarstva, ohranjanje
tradicije izdelovanja jaslic.
Danes je v to svetovno jaslično zvezo vključenih 21 organizacij jaslic
iz Evrope, ZDA, Argentine, Kolumbije in Brazilije.

Velika noč 2023

Jezus umre.
Konec je.?
Vse se je razbežalo.
Vse se je razblinilo.
Vse je ostalo prazno.
Vse je utihnilo.
Nič več sovraštva.
Nič več vzklikov:
Križaj ga!
Proč z njim!

Nastal je strah.
Srca preplašena.
Kaj zdaj?
Kdo verjame Njegovi besedi?
Kdo še upa vanj?
Le dva stojita pod križem
in upata vanj:
Marija in Janez.
To je vera.

Daj mi Gospod
močno in trdno vero,
da bom pričal zate;
stal pod tvojim križem,
kamor te hočejo pribiti
tudi danes
ter prinašal upanje,
da si VSTAL
in da ŽIVIŠ.


Felix Aleluja!

p. Robert Bahčič,
predsednik Društva ljubiteljev jaslic Slovenije

Dobrodelna razstava pasijonskih jaslic

Matjaž Bitenc v Gradu Dvor v Preddvoru v županovi sobi razstavlja pasijonske jaslice  in drug katehetski material na temo pasijonskih jaslic. Razstava je dobrodelna, saj bodo prostovoljni prispevki namenjeni za razvoj zdravila za štiriletno Karolino, ki ima redko gensko bolezen. Darujete lahko tudi vi na 1919 s pripisom KAROLINA5 ali KAROLINA10. In darovali boste 5 oziroma 10 eurov. 

Zasedanje generalne skupščine jasličarjev

V španskem mestu Sevilla je ta konec tedna potekalo zasedanje generalne skupščine združenja jasličarjev (https://www.unfoeprae.org/it/welcome). Udeležil se ga je tudi p. Robert Bahčič, predsednik slovenskega društva jasličarjev.

Zasedanje generalne skupščine UN-FOE-PRAE (mednarodno združenje ljubiteljev jaslic) je potekalo v soboto, 4. marca 2023 v Sevilji, v Španiji, kjer bo od 29. oktobra do 5. novembra 2023 mednarodni kongres ob 800-letnici praznovanja Frančiškovega božiča v Grecciu 1223.
Pregledali smo delo zadnjih treh let, čas, ko nismo imeli zasedanja skupščine v fizični obliki niso bila mogoča.
Za letošnje jubilejno leto je predsedstvo združenja (UN-FOE-PRAE) pripravilo poseben logotip, ki ga bomo uporabljali po vsem svetu skozi vse leto. Več informacij lahko najdete na spletni strani združenja: https://www.unfoeprae.org/
Član predsedstva Pier Luigi Bombelli iz Italije je z dvema umetnikoma pripravil papirnate jaslične pole “Čudež v Grecciu”, v velikosti 100 × 20 cm in bodo v prodaji po vsem svetu, kjer delujejo društva ljubiteljev jaslic.
Sledila je predstavitev pripravljavcev letošnjega kongresa, na katerem pričakujejo okrog 600 udeležencev.
Naslednji kongres bo v Avstriji, leta 2028. Popoldan smo si ogledali prostore, kjer bo potekal letošnji XXII. mednarodni kongres jasličarske zveze ter nekatere znamenitosti samega mesta.

Od 21 članov mednarodnega združenja jasličarjev se je zasedanja udeležilo 15 predstavnikov, nekateri, iz Brazilije, Argentine, Kolumbije, … so zasedanje spremljali in sodelovali preko povezave zoom.

Tekst in foto: p. Robert Bahčič

Slovenske jaslice v Vatikanu

V Vatikanu je te dni živahno. Pod kolonadami na trgu sv Petra pripravljajo prostor za 5. razstavo jaslic. Iz Društva ljubiteljev jaslic Slovenije bo tam letos razstavljala svoje jaslice gospa Anka Trpin. Je dobitnica društvenega priznanja. Njene jaslice  bi lahko na kratko označili kot slovenske. Pri delu izhaja iz filozofije, da se je Jezus sicer rodil v Betlehemu v Judeju, vendar pripada vsem. Razstava bo odprta od 8. 12. 2022 do 8.1.2023.