Društvo ljubiteljev jaslic

SIMPOZIJ OB 800. LETNICI PRVIH JASLIC SV. FRANČIŠKA

V letu 2023 mineva 800 let (1223-2023), odkar je sveti Frančišek Asiški pripravil posebno praznovanje Jezusovega rojstva v votlini Greccio, južno od Assisija. Prav to njegovo dejanje je pripomoglo k tradiciji širjenja jaslic iz Italije po vsem svetu. “Sv. Frančišek je s preprostostjo tega znamenja opravil ogromno dejanje evangelizacije. Z druge strani sam kraj nastanka prvih jaslic izraža in vzbuja ta čustva. Greccio je postal zatočišče za dušo, ki se skrije na skalo, da bi se pustila oviti v tišino.” Je o pomenu jaslic sv. Frančiška Asiškega v apostolskem pismu leta 2019 zapisal papež Frančišek.

Jaslice nam omogočijo, da vidimo, da se dotaknemo tega edinstvenega in izrednega dogodka, ki je spremenil tek zgodovine in iz katerega je razvrščeno tudi štetje let pred Kristusovim rojstvom in po njem. Skozi zgodovino so se številni avtorji na različne načine dotaknili tega edinstvenega trenutka, nastale so umetnine, ki nas navdušujejo in obenem presenečajo. Kako vznemirljivo je poznati, primerjati čudovita dela, v katera so avtorji vložili toliko ljubezni.

Jaslice so čudovito znamenje Božje ljubezni, ki že 800 let navdušujejo umetnike, ki poustvarjajo čarobnost Svetega večera. Simpozij, ki smo ga pripravili ob 800-letnici jaslic nam je prinesel nova znanja, osvežil vedenja ter okrepil veselje do jaslic.

Simpozij smo pripravili mesec dni pred Svetim večerom, v dogodek so nas uvedli mladi pevci in pevke otroškega zborčka Spominčice z Brezij. V nadaljevanju so številne udeležence simpozija pozdravili predsednik Društva ljubiteljev jaslic Slovenije, dr. p. Robert Bahčič, apostolski nuncij v Sloveniji nj. eksc. msgr. dr. Jean-Marie Speich ter podžupan Občine Radovljica g. Miran Rems.
Nuncij g. Jean-Marie Speich se je med drugim zahvalil p. Robertu Bahčiču za povabilo in pobudo, da pripravi simpozij ob 800-letnici jaslic sv. Frančiška Asiškega. V nadaljevanju je primerjal dva svetnika in njun diakonat, sv. Štefana in sv. Frančiška Asiškega.
Po ogledu kratkega filma o Grecciu so sledila predavanja, prvega je pripravil podpredsednik Mednarodnega združenja jasličarjev, g. Pier Luigi Bombelli, iz Bergama v Italiji. S pomočjo številnih fotografij jaslic smo se sprehodili skozi pestro zgodovino jasličarstva.
V nadaljevanju je sledilo predavanje dr. p. Roberta Bahčiča z naslovom Frančišek Asiški – Alter Christus – drugi Kristus. Z nekaj primeri iz Frančiškovega življenja je pokazal v čem je bila podrobnost med Frančiškom in Jezusom Kristusom in zakaj je sveti Frančišek dobil naziv Alter Christus – drugi Kristus. “Frančišek je iz Greccia naredil novi Betlehem. … Betlehem in Greccio sta dve nerazdružljivi imeni, vsako leto v božičnih spominih. Ker če se je skrivnost božjega učlovečenja Odrešenika sveta zgodila v Betlehemu, se je v Grecciu, s pobožnostjo svetega Frančiška Asiškega, začela njegova mistična podoživitev v povsem novi obliki.” Je med drugim v predavanju dejal p. Robert Bahčič.

Po krajšem odmoru je prisotne pozdravil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. Med drugim je dejal, da moramo tudi mi biti tisti, ki rečemo ‘zgodi se tvoja volja’. “Želim, da bi se Božič dogajal vsak dan, da se Bog vsak dan rojeva za nas.”
V nadaljevanju je povezovalec simpozija, g. Nejc Poljanec, prebral povzetke štirih predavanj: – P. Cesare Vaiani: Videti in verovati: Frančišek Asiški in evharistija – Giuseppe Cassio: »Z očmi telesa« – Greccio in prenovljena podoba božiča – P. Alessio Mecella: Božič v Grecciu med identiteto in evangelizacijo – P. Juri Leoni: O izvoru prisotnosti vola in osla v upodobitvi jaslic

Simpozij smo zaključili s predavanjem dr. Damirja Globočnika, z naslovom “Jaslični motivi v opusu Leopolda Layerja in Layerjeve slikarske delavnice”. Slikar Leopold Layer, avtor milostne podobe Marije Pomagaj, je med drugim tudi avtor številni jasličnih motivov, slik, ki jih srečamo v cerkvah na Slovenskem.
Ob koncu simpozija se je direktorica Romarskega urada Brezje, Andreja Eržen Firšt, p. Robertu Bahčiču zahvalila za njegovo požrtvovalno delo pri organizaciji in pripravi simpozija.

Slovesno obeležitev 800. letnice jaslic sv. Frančiška Asiškega smo zaključili z blagoslovom razstave o zgodovini jaslic v parku.

Ob jubileju smo izdali knjigo z naslovom Greccio 1223-2023, ob 800. letnici jaslic sv. Frančiška Asiškega. V njej so zbrana vsa predavanja s simpozija, obogatena s fotografijami fotografa Janeza Kotarja. Na voljo je v Romarskem uradu Brezje.

Pripravila: AEF


Popolni odpustek ob 800. obletnici »božiča v Grecciu«, ki ga je obhajal sv. Frančišek Asiški