Društvo ljubiteljev jaslic

In memoriam p. Leopold Grčar (1939-2020)

Pokojni p. Leopold Grčar je bil rojen  v župniji sv. Miklavž nad Laškim, 13.5.1939. Kasneje je družina živela v Rajhenburgu, današnji Brestanici.

Postal je redovnik  frančiškan in duhovnik. Dolg je seznam, kje in kaj vse je opravljal v življenju. Ustavili se bomo le pri dejavnostih povezanimi z jaslicami.

Ljubezen do jaslic se je rodila v družini. Spominjal se je dveh dogodkov iz otroštva.  Z očetom sta v bogkovem kotu postavila božično drevesce. Oče ga je takrat poučil, da bosta izbrala majhno drevesce, ki bo košato samo na eno stran,

saj bo manj razkošna stran prislonjena k steni. Tako bosta naredila čim manj škode v naravi. Tista smrečica je bila potem najlepša v njegovem življenju.

Prve jaslice si je izdelal  sam. V neki grapi je našel večji kamen in ga po cesti zvlekel domov. Potem je izdolbel malo votlinico in naredil nadstrešek iz slame. Figuric ni imel, zato jih je izrezljal iz predvojne božične razglednice in postavil v votlinico.

Ko je začel hoditi v šolo, to je bilo po drugi svetovni vojni, so še imeli verouk v šoli.  Živo se spominja, kako je katehet (Leopold Jurhar) nekoč na tablo narisal betlehemski hrib in votlinico. Nič posebnega. Toda vse razkošje, ki je manjkalo tisti risbi, je nastalo v duši majhnega otroka.

Kasneje je rad dejal: “Jaslice so življenje mojega življenja.”

Dr. Niko Kuret je kot zgodovinar in etnolog lepo obdelal jasličarstvo na slovenskem. Slabše pa je bil obdelan teološki , duhovni in oznanjevalni vidik jasličarstva. To delo je v doktorski nalogi opravil p. Leopold Grčar.

Ko je dr. Niko Kuret bil že zelo bolan, ga je p. Leopold obiskal. Pokleknil je k njegovi postelji in takrat ga je dr. Niko Kuret prosil: V Sloveniji naj se ustanovi društvo ljubiteljev jaslic in izdaja naj se publikacija, ki bo govorila o jaslicah.

Oboje se je uresničilo. 2001 je bilo ustanovljeno Društvo ljubiteljev jaslic Slovenije, njen predsednik je od ustanovitve dalje bil  p. Leopold Grčar.

Pri založbi Družina izhaja enkrat na leto v adventu revija Jaslice, ki je edini pisni dokument o jaslicah in jasličarstvu na Slovenskem.

P. Leopold Grčar je ob svojem pastoralnem delu začel ljubiteljsko zbirati jaslice. Prinašali so mu jih iz domovine in tujine. S prihodom na Brezje se je v prostorih nekdanjega gospodarskega poslopja (hleva) pokazala možnost, da bi bili primerki jaslic razstavljeni in postavljeni na ogled javnosti. V delo se je vključilo društvo ljubiteljev jaslic Slovenije. Nastal je prvi Muzej jaslic. Zbirka je narasla na več sto jaslic . To je klicalo po razširitvi in prenovi Muzeja jaslic. To nelahko delo je prevzel Frančiškanski samostan na Brezjah, v enem delu ga je finančno podprlo tudi Društvo ljubiteljev jaslic. Pater je napisal besedilo k razstavnim eksponatom.

Za vse povedano naj velja: Hvala pa Bogu in Deviški Materi Mariji, da smo ga imeli in prejeli od njega številne izraze  naklonjenosti in ljubezni.

Naj počiva v Kristusovem miru!