Društvo ljubiteljev jaslic

Kako izdelati papirnate jaslice ali voščilnico?

Prve, na roko risane in slikane voščilnice izhajajo že iz 15. stoletja. Izdelovale so jih redovnice, da so se z njimi zahvalile svojim dobrotnikom. Pisna voščila in tiskane voščilnice, kot jih poznamo danes, pa so v rabi že od leta 1820 in izhajajo iz Avstrije.


Potrebujemo:

  • svinčnik, ravnilo, škarje, lepilo za papir
  • trši – težji papir formata A4 – 3 kose
  • kopirni indigo papir
  • barvice, flomastre, lahko tudi samolepilni barvni papir

Vse kar potrebujemo se lahko kupi v katerikoli knjigarni.

Sedaj pa kar po vrsti.

  • Najprej vse tri kose papirja A4 prepognemo na pol.
  • Izberemo osnovni papir za voščilnico in na zunanjo stran napišemo voščilo.
  • Na notranjo stran osnovne voščilnice narišemo ozadje za jaslice. To je lahko pokrajina v celoti, lahko pa tudi samo nebo z zvezdami.
  • S pomočjo indigo papirja ali ravnila iz priloženega vzorca prerišemo velikosti hlevčka in svete družine na preostala dva trša papirja. Pri tem moramo paziti, da bo sredinski pregib papirja potekal tako, kot na predlogi – vzorcu.
  • Motiva hlevčka in svete družine lahko sedaj pobarvamo. Izrežemo ju tam, kjer je označeno z rdečo črto in prepognemo tam, kjer je označeno z zeleno prekinjeno črto.
  • Na vrsti je torej še lepljenje. Z ravnilom od sredinskega pregiba v voščilnici odmerimo 7,7 cm in zarišemo črtico (na levo in desno stran voščilnice). Tu bomo prilepili sv. Družino. Po istem postopku odmerimo še 11,3 cm, kjer bomo prilepili hlevček. Z lepilom najprej namažite eno stran voščilnice – tam kjer ste označili s svinčnikom ter prilepite sv. Družino in hlevček. Ko bo lepilo prijelo prilepite še druga dva dela na voščilnico in voščilnico za trenutek zaprite.

 

In še namig za vse tiste, ki radi ustvarjajo bolj svobodno.

Po vzoru voščilnice si lahko naredite kotne – kulisne jaslice. Vzemite le večji kos lepenke ali tršega papirja in pazite, da ne bodo jaslice previsoke. Zelo prav vam bo prišlo tudi znanje matematike. Uporabite formulo za izračun diagonale pri kvadratu ali d = 1,4142. Diagonala d je v vašem primeru prizor (družina, hlevček), brez zavihkov za lepljenje (te morate še prišteti – 1 cm na vsako stran), stranica a pa je razdalja od sredinskega pregiba do točke, kjer nalepite prizor (družina, hlevček).

Po izračunu dolžine vmesnih pol dodamo na vsak rob še 2 cm. Ta zavihek nam bo kasneje služil za pritrditev vmesnih pol na ozadje jaslic.

Ozadje za jaslice, torej pokrajino ali samo nebo narišemo na osnovni, največji, kvadratni papir, ki ga prepognemo na polovici in nam bo služil za osnovo. Na vmesne, pregradne pole narišemo samo dogajanje in različne prizore, ki bodo sestavljali naše jaslice.

Na praznik Gospodovega razglašenja ali Treh kraljev (6. januar) so jaslice dopolnili še s figurami kraljev. Le ti naj bi simbolično predstavljali pogane.

Melhior (po naše Miha – Evropejec), je kot najstarejši Jezusu poklonil zlato, ker je Mesija kralj. Gašper (Azijec) mu pokloni kadilo, ker je Mesija Bog. Boltežar kot Etiopejec (črni kralj) pa miro, ker je Mesija človek. Mira je dišava, ki so jo uporabljali za balzamiranje trupel.

Te pole nazadnje izrežemo in nalepimo ali zataknemo v ozadje. Pri tem moramo paziti, da spredjno polo prilepimo tako da se dotika tal, vsako naslednjo pa malo dvignemo, da se bolje vidi. Lahko pa že sam prizor začnemo risati višje od prejšnjega.