Društvo ljubiteljev jaslic

Izdelava figuric

POTREBUJEMO:

  • Izolirano žico debeline od 2,5 mm do 4 mm. Tanjša žica se lažje oblikuje, debelejša žica zdrži večje breme – za večje živali. Kupite jo lahko v vseh trgovinah z elektro materialom, tudi v Merkurju.
  • Gnetilno maso, ki se suši na zraku in je ni potrebno peči. Kupite jo lahko v knjigarnah ali trgovinah s hobi-art programom.
  • Vatene kroglice raznih velikosti. Prodajajo jih v trgovinah z hobi-art programom. Lahko jih zamenjate z drugimi kroglicami, da le ne bodo pretežke, ker se bo drugače figura prevrnila.
  • Bucike za nosove (lahko pa nos tudi narišete).
  • Lepilo – katerokoli tekoče lepilo bo ustrezalo. Če boste uporabili kroglice iz stiropora ne uporabljajte lepil na nitro osnovi temveč hladno lepilo za les (Mekol).
  • Barve – najboljše in najbolj odporne so akrilne barve, lahko pa uporabite tudi navadne tempera barve.
  • Povoji, krpe starih oblačil, volna za kožuščke.

PA ZAČNIMO!

1. Žico položite na načrt pastirčka (slika 1), jo upognite in odščipnite kot kaže slika. Pri vratu snemite izolacijo iz žice, da boste lažje nasadili glavico. Odrezane in ukrivljene konce žice zlepite z lepilnim trakom ali zvežite z vrvico lahko tudi s tanko žico, kot kaže slika 1.

2. Iz gnetilne mase izdelajte noge, roke, ušesa, smrček, kopita, roge …. Upoštevajte navodila na ovitku embalaže o modeliranju. V še sveže dele globoko vtisnite žico ali kroglico, da se bo vse prilegalo.

3. Že suhe dele prilepite na žico (slika 3), razen glave pri človeških figurah – to prilepite nazadnje, ko bo figura že oblečena, ter figurico pobarvajte – roke, noge, kopita …

4. V trebušček vstavite krpice in figurico povijete (slika 4) (lahko s povojem ali pa volno) tudi po zunanji strani okoli žice. Živali z volno na debelo povijemo tudi po vratu, malo po nogah, čez trebuh. Glavice pri živalih malo namažite z lepilom in jih posujte z koščki narezane volne (slika 5).

5. Ljudem ukrojite obleke, rute, klobuke. Pri vratu naredite čisto majhno luknjico – le toliko, da obleko nataknete na vrat. Obleke lahko kar prilepite na figuro – bo bolj enostavno.

6. Nazadnje ljudem prilepite še glavice. Lase lahko le narišete, če pa ste bolj spretni jih lahko nalepite iz volne.

Angele lahko postavite v pevski zbor nad hlevček, lahko pa vam služijo kot okraski za novoletno jelko, kjer vam bodo cingljali vse do svečnice.

POTREBUJEMO:

  • Tanjšo izolirano žico. Kupite jo lahko v vseh trgovinah z gradbenim in elektro materialom.
  • Lesene kroglice dveh velikosti – večje za glavice, manjše za roke. Prodajajo jih v trgovinah z hobi-art programom.
  • Kraguljčke ali zvončke. Tudi te dobite v trgovinah z hobi-art programom.
  • UHU lepilo, EDIGS korekturno barvo, alkoholne flomastre, karton ali barvni papir za angelova krila. Vse to lahko kupite v knjigarnah.
  • Čipko ali pisan trak, volno za lase.

SEDAJ PA KAR KORAJŽNO:

  1. Odrežemo žico za roki. Dolžino si določimo sami – pač glede na velikost glave.
  2. Košček izolacije, ki ga odrežemo in snamemo z žice nam bo služil kot vrat.
  3. Konec volne (lahko tiste, ki jo boste uporabili za lase) ali pa konec pisanega traku potegnete skozi vrat in skozi glavico, kot kaže slika 1. Najlažje si boste pomagali s kvačko ali pa s šivanko. Ne pozabite vstaviti las in vrvice s katero boste dokončanega angela lahko obesili.
  4. Oba konca volne – traku potegnite navzdol in pod žico za roki trdno zavežite. Na ostanek traku – volne privežite še zvonček ali kraguljček.
  5. Na glavico – tam kjer bodo lasje nanesite lepilo in volno prilepite (slika 2). Ko se lepilo posuši angela lahko ostrižete.
  6. Z korekturno barvo EDIGS naredite oči. Ko se barva posuši še s flomastrom dokončate oči in previdno narišete usta, lahko tudi nos. Edigsovo podlago pri očeh vam svetujem zato, ker se barva iz flomastra na lesu zelo hitro razpaca.
  7. Iz čipke naredimo še oblekico kot kaže slika 3. Zadaj čipko sešijemo ali pa kar zlepimo. Trak prepletemo skozi gornji rob čipke, tako, da bomo spredaj na oblekici lahko zavezali pentljo. Angela oblečemo tako, da žico za roki porinemo skozi čipko, tako, da je pol čipke spredaj in pol zadaj. Slika 4.
  8. Na koncu prilepimo še kroglice za roki (če so luknjice na kroglicah premajhne jih lahko razširimo z koničastim nožem) in krila, ki smo jih izrezali iz kartona.

Angelom lahko iz gnetilne mase naredimo še inštrumente, da bodo tudi v našem imenu peli in igrali Bogu v slavo in čast.